Voćni smoothie
Bok drage moje,nije me bilo neko vrijeme na blogu,više sam se posvetilainstagram blogu ,ali evo me..☺
Za danas sam vam pripremila jedan recept što nije uobičajeno za moj blog,ali i smoothie će pridonijeti ljepoti,jel da? :P
Smoothiji su inače odličan način da pojedemo i ono što ne volimo toliko iako je zdravo na ukusan i lagan način.Ovo je jedan moj primjer smoothi-a, ali vi ga naravno možete prilagoditi sebi i ubaciti ili izbaciti koji želite sastojak.
Neću puno pisati pošto se većina vidi na slikama,ali ću ubaciti nekoliko činjenica o nekim sastojcima. ☺
Banane su bogate vlaknima i nude tri prirodna šećera – glukozu, saharozu i fruktozu – dakle ogroman energetski poticaj. Banane su dobre u borbi protiv depresije, čine vas pametnijima, liječe mamurluk, ublažavaju jutarnje mučnine, štite od raka bubrega, dijabetesa, osteoporoze i sljepoće.
Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno djelovanje.Upravo zbog toga jabuka je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprečava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje povišeni kolesterol i začepljenje krvnih žila. Na takav način štiti od tromboze i ateroskleroze.
Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod proljeva i zatvora.
Mrkva je naročito bogata vitaminima, što je, dakako, čini posebno blagotvornom za zdravlje, u bilo kojem načinu pripremanja za jelo. Sirova ili kuhana, svejedno, bogata je vitaminom A, koji vlaži kožu i poboljšava vid. Sok od mrkve također je vrlo bogat vitaminima B1, B2, B6, C i K koji imaju mnogostruka djelovanja na zdravlje. Pomažu organizmu da se zaštiti od nekih gastrointestinalnih tegoba, probavnih i crijevnih insuficijencija, problema s pamćenjem, paralize i mišićne atrofije nogu. Sok od mrkve bogat je i fosforom, kalijem i željezom. Sirova mrkva, pak, bogata je vitaminom B3, a kuhana daje veliku količinu vitamina E.
Šumsko voće raste slobodno u prirodi te je iznimno bogato vitaminima, vlaknima i moćnim pigmentima. Ujedno šumsko voće vrlo je siromašno kalorijama i mastima, što ga čini odličnim za sve one koji paze na tjelesnu težinu te se pri tome ne žele odreći slatkog zalogaja.
Za danas sam vam pripremila jedan recept što nije uobičajeno za moj blog,ali i smoothie će pridonijeti ljepoti,jel da? :P
Smoothiji su inače odličan način da pojedemo i ono što ne volimo toliko iako je zdravo na ukusan i lagan način.Ovo je jedan moj primjer smoothi-a, ali vi ga naravno možete prilagoditi sebi i ubaciti ili izbaciti koji želite sastojak.
Neću puno pisati pošto se većina vidi na slikama,ali ću ubaciti nekoliko činjenica o nekim sastojcima. ☺
Banane su bogate vlaknima i nude tri prirodna šećera – glukozu, saharozu i fruktozu – dakle ogroman energetski poticaj. Banane su dobre u borbi protiv depresije, čine vas pametnijima, liječe mamurluk, ublažavaju jutarnje mučnine, štite od raka bubrega, dijabetesa, osteoporoze i sljepoće.
Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod proljeva i zatvora.
Mrkva je naročito bogata vitaminima, što je, dakako, čini posebno blagotvornom za zdravlje, u bilo kojem načinu pripremanja za jelo. Sirova ili kuhana, svejedno, bogata je vitaminom A, koji vlaži kožu i poboljšava vid. Sok od mrkve također je vrlo bogat vitaminima B1, B2, B6, C i K koji imaju mnogostruka djelovanja na zdravlje. Pomažu organizmu da se zaštiti od nekih gastrointestinalnih tegoba, probavnih i crijevnih insuficijencija, problema s pamćenjem, paralize i mišićne atrofije nogu. Sok od mrkve bogat je i fosforom, kalijem i željezom. Sirova mrkva, pak, bogata je vitaminom B3, a kuhana daje veliku količinu vitamina E.
Šumsko voće raste slobodno u prirodi te je iznimno bogato vitaminima, vlaknima i moćnim pigmentima. Ujedno šumsko voće vrlo je siromašno kalorijama i mastima, što ga čini odličnim za sve one koji paze na tjelesnu težinu te se pri tome ne žele odreći slatkog zalogaja.
Chia sjemenke sadrže i omega-6 masne kiseline, antioksidanse (samo jedan gram chia sjemenki bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za zdravlje kože. Studije su pokazale da konzumiranje chia sjemenki također utječe na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20 posto) koje tijelo mora neprestano imati ne bi li održavao i štitio korijen dlake, odnosno noktiju koji su i napravljeni od proteina keratina.
Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3).
U nutritivnom smislu naranča je karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline i vitamina B. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, posebice hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Značajan je izvor kalija, likopena te beta-karotena.Zbog slatkog okusa i posebne arome sok od naranče omiljen je napitak tijekom zimskih i proljetnih mjeseci
I to je to nadam se da ćete uživati u vašem smoothie-u i svim njegovimn prednostima.:)
Primjedbe
Objavi komentar