Voćni smoothie

Bok drage moje,nije me bilo neko vrijeme na blogu,više sam se posvetilainstagram blogu ,ali evo me..☺

Za danas sam vam pripremila jedan recept što nije uobičajeno za moj blog,ali i smoothie će pridonijeti ljepoti,jel da? :P

Smoothiji su inače odličan način da pojedemo i ono što ne volimo toliko iako je zdravo na ukusan i lagan način.Ovo je jedan moj primjer smoothi-a, ali vi ga naravno možete prilagoditi sebi i ubaciti ili izbaciti koji želite sastojak.

Neću puno pisati pošto se većina vidi na slikama,ali ću ubaciti nekoliko činjenica o nekim sastojcima. ☺



Banane su bogate vlaknima i nude tri prirodna šećera – glukozu, saharozu i fruktozu – dakle ogroman energetski poticaj. Banane su dobre u borbi protiv depresije, čine vas pametnijima, liječe mamurluk, ublažavaju jutarnje mučnine, štite od raka bubrega, dijabetesa, osteoporoze i sljepoće.



Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka opskrbljuje organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno  djelovanje.Upravo zbog toga jabuka je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala.Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sustav. Sprečava nakupljanje štetnih tvari u krvi, smanjuje povišeni kolesterol i začepljenje krvnih žila. Na takav način štiti od tromboze i ateroskleroze.
Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava probavu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod proljeva i zatvora.

Mrkva je naročito bogata vitaminima, što je, dakako, čini posebno blagotvornom za zdravlje, u bilo kojem načinu pripremanja za jelo. Sirova ili kuhana, svejedno, bogata je vitaminom A, koji vlaži kožu i poboljšava vid. Sok od mrkve također je vrlo bogat vitaminima B1, B2, B6, C i K koji imaju mnogostruka djelovanja na zdravlje. Pomažu organizmu da se zaštiti od nekih gastrointestinalnih tegoba, probavnih i crijevnih insuficijencija, problema s pamćenjem, paralize i mišićne atrofije nogu. Sok od mrkve bogat je i fosforom, kalijem i željezom. Sirova mrkva, pak,  bogata je vitaminom B3, a kuhana daje veliku količinu vitamina E.

Šumsko voće raste slobodno u prirodi te je iznimno bogato vitaminima, vlaknima i moćnim pigmentima. Ujedno šumsko voće vrlo je siromašno kalorijama i mastima, što ga čini odličnim za sve one koji paze na tjelesnu težinu te se pri tome ne žele odreći slatkog zalogaja.


Chia sjemenke sadrže i omega-6 masne kiseline, antioksidanse (samo jedan gram chia sjemenki bogatiji je antioksidantima čak četiri puta više od svježih borovnica) i proteine koji su i te kako bitni za zdravlje kože. Studije su pokazale da konzumiranje chia sjemenki također utječe na zdravlje kose i noktiju shodno činjenici da je chia veliki izvor proteina (20 posto) koje tijelo mora neprestano imati ne bi li održavao i štitio korijen dlake, odnosno noktiju koji su i napravljeni od proteina keratina.


Sjemenke lana u posljednje se vrijeme polako ali sigurno penju na postolje supernamirnica. Glavnina razloga ovome leži u činjenici da sjemenke lana sadrže na desetke hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3).

U nutritivnom smislu naranča je karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline i vitamina B. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, posebice hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Značajan je izvor kalija, likopena te beta-karotena.Zbog slatkog okusa i posebne arome sok od naranče omiljen je napitak tijekom zimskih i proljetnih mjeseci


I to je to nadam se da ćete uživati u vašem smoothie-u i svim njegovimn prednostima.:)




Primjedbe

Popularni postovi